Rata la cuptor
Ingrediente: 1 rata de aproximativ 3 kg, 1 potocala, 2 mere mari,1 ceapa mare,1 Lg (Lingura ) salvie sau magheran,1 lg (lingurita) scortisoara, sare, piper, 2 morcovi,1 pastarnac,1 ceapa mare,1 radaciana de telina mica sau o felie de telina mare, aprox. 200 ml de vin rosu bun si aromat.
Mod de preparare: Rata se condimenteaza la interior cu sare si piper mai ales ,din belsug. Portocala, merele si ceapa se taie bucati mari si se umple rata cu ele. Apoi se inchide rata cu o scobitoare. Din morcov, pastarnac, telina si ceapa se face un pat pe tava unsa cu ulei, se aseaza rata, se pune un pahar de vin rosu, spre negru si se da la cuptorul incalzit la 250, notati ora, dupa 20 de minute scadeti temperatura cuptorului la 180-200, din 20 in 20 de minute stropiti rata cu zeama formata in tava. 2+1/2 h dureaza coacerea ei. Cu 5 minute inainte de a fi gata, se unge peste tot cu sos de soia dulce, suc de rosii cu pulpa. Puteti s-o ungeti si cu o saramura (apa cu sare dupa gust ) si miere, pentru a face pielea mai crocanta. Dupa implinirea timpului dati rata deoparte, la cald, scurgeti o parte din grasime, iar legumele dati-le la blender, adaugati 50 ml de vin si dati un clocot amestecului (sa eliminati aroma de alcool), ce devine un sos absolut extraordinar!
by MicaFerma
Sava Luiza-certificat producator
(69)